Menu

Добрият дизайн на кухни, изисква и спазването на определени правила в проектирането. Освен да се отчитат типичните нуждите и желания на потребителите, трябва да се спазят и някой основни изисквания за безопасност и ергономия на нашата кухня.

Дизайнерите на фирма INHOME са подготвени да откликнат на нуждите, желанията и правилата на проектиране на всяка една кухня. Можете да се доверите на пълните услуги – от идейният проект, през производството до монтажа.

Материалите, които използваме са съвременни и с технологични показатели, отговарящи на последните тенденции на производители на плоскости.

Националнaта Kitchen & Bath асоциация (NKBA) препоръчва следните насоки при проектиране на кухни:

1 правило при проектиране на кухни – вратата към кухнята.

Препоръчва се: Вратата на кухнята да бъде широка най-малко 34 инча (около 86 см).


2 правило при проектиране на кухни – инструкции за безопасност за работа с уредите:

нещо, което при нас в България не се смята за задължително! Но INHOME може да подготви за вас информативено табло, което вие да си попълните.


3 правило при проектиране на кухни – големина на обособените работни места (триъгълникът в кухнята – хладилник, печка и мивка):

При кухня с три работни места, сумата от трите работни разстоянията трябва да се равнява на не повече от 7,9м и не по-малко от 1,2м за всяко едно работно място в кухнята. В това число се включват и околните плоскости  и шкафове.


4 правило при проектиране на кухни – линията на трафика:

Препоръчва се спокойното преминаване на потребителя покрай основните центрове за обслужване – хладилник, мивка и печка (триъгълникът в кухнята).


5 правило при проектиране на кухни – широчина на работната пътека:

Ширината на работната пътека трябва да бъде най-малко 0,9м за един потребител и най-малко 1,2м за няколко.


6 правило при проектиране на кухни – кът за сядане:

Заделено място, покрай което няма трафик и спокойно клиента може да си почини по време на приготвянето на вечерята.


7 правило при проектиране на кухни – мивката:

ако в кухнята има само една мивка, то тя да е в близост или срещу печката и хладилника, но не по-близо от 1,2м.


8 правило при проектиране на кухни – зоната за подготовка на продуктите:

пространството определено за рязане, белене и подобни дейности да е в близост до мивката и да не е по-малко от 0,9м в ширина и  0,6м в дълбочина.


9 правило при проектиране на кухни – съдомиялнята:

колкото се може по-близко да мивката, където ще е първичното почистване на приборите, както и шкафа за поставяне на съдовете.


10 правило при проектиране на кухни – съдовете за отпадъци:

Необходими са най-малко два съда, като при разделното събиране се увеличават на 4. Да са в близост до мивката, най-често ги поставят под мивката.


11 правило при проектиране на кухни – вградени уреди:

За затворени конфигурации – вградени уреди, проектирането и монтирането им трябва да съответства с инструкциите на производителя на уреда или на местните закони.


12 правило при проектиране на кухни – вентилацията:

Препоръчва се осигуряване на правилно оразмерена и подведена вентилационна система за всички кухненски повърхности за готвене.


13 правило при проектиране на кухни – печките:

Не поставяйте повърхността за готвене под отвори за опериране. Матриалите над печките трябва да са незапалими.
А пожарогасителя трябва да се намира в близост до изхода на кухнята.


14 правило при проектиране на кухни – плотовете:

Всички ъгли, да са заоблени и/или обезопасени.

Съществуват още множество правила, които произлизат от практичността и безопасността на работа в кухнята. Все пак това е мястото в дома, което трябва да е максимално удобно

  TOP